Korjauskeskus

Yksityiskohdat kertovat rakennuksen historiasta

Usein vanhojen rakennusten historian selvittäminen on palapeli, eikä Uittoyhdistyksen talo ole tästä poikkeus. Talo on alun perin rakennettu ilmeisesti vuonna 1892 ja laajennettu 1920-luvulla. Laajennuksen yhteydessä rakennettiin itäpäädyn yksiö, ja muunnettiin ullakkotila asuinkäyttöön.

Talon rakennusvuosina Pispala kuului Pirkkalan maalaispitäjään, eikä rakennustoimista vaadittu rakennuspiirustuksia tai lupaselvittelyjä. Virallisia dokumentteja on siis vähän. Luvanvaraisuus on tullut voimaan vasta, kun Pispala on vuonna 1937 liitetty osaksi Tamperetta.
 

Arkkitehtuuriviikolla Uittoyhdistyksellä avoimet ovet

Uittoyhdistyksen talo osallistui Arkkitehtuuriviikkojen tapahtumiin järjestämällä avoimet ovet torstaina, 29.8.2013. Avoimien ovien iltana järjestettiin kaksi opastettua kierrosta, joilla kerrottiin talon ja uiton historiasta, rakennuksen nykytilanteesta ja tulevaisuuden suunnitelmista.

Heinäkuussa päästiin maalauspuuhiin

Heinäkuussa Uittoyhdistyksen talolla päästiin maalauspuuhiin

Vanha maalipinta pois, uusi tilalle!

Pirkanmaan rakennuskulttuuriyhdistys ry järjesti lauantaina 4.5.2013 rapsutustalkoot Uittoyhdistyksen talolla. Tarkoituksena on saada talo uuteen maalipintaan ennen juhannusta, joten aikaa vaativa työvaihe eli vanhan maalipinnan pois rapsuttaminen onkin aloitettava hyvissä ajoin.

Talon korjaus alkoi elokuussa 2012

Pirkanmaan rakennuskulttuuriyhdistys ry otti rohkeasti haasteen vastaan ja vuokrasi talon ja tontin 30 vuoden ajaksi ja päätti aloittaa Uittoyhdistyksen talon korjauksen. Korjauksella alkoikin olla kiire, sillä talon katto vuoti useasta kohdasta ja epäilys oli, että kosteus etenee pian hirsikehikkoon saakka.

Vierailijoita vuoden 2012 puolella

Vuoden 2012 puolella Uittoyhdistyksen talolla kävi vierailijoita, vaikka tarjolla oli kylmät tilat, ei valoa eikä vettä.

25.4. vierailulla oli pieni ryhmä Oranssi ry:n jäseniä Helsingistä. Termospullokahvit juotiin ulkona, sillä sisällä oli aika raikasta.

13.6. vierailulla oli Mikkolan navetan porukka Luopioisista vähän kesäisemmissä tunnelmissa.

Uittoyhdistyksen taloa dokumentoidaan

Viivi Viertokankaan voit nähdä tänään ottamassa valokuvia Uittoyhdistyksen talolla. Viivi dokumentoi Uittoyhdistyksen talon nykykuntoa Pirkanmaan maakuntamuseon toimeksiannosta. Viivi on jo kiertänyt talon parikin kertaa ja ottanut kuvia ulkoa ja sisältä. Tänään hän ottaa niitä kuvia, jotka ovat tarkemmin katsottuna olleet epätarkkoja, lisäksi hän tekee joitakin tarkistuksia raporttia varten. Raportti valmistuu kesäkuun lopussa ja sen tarkistaa Pirkanmaan maakuntamuseon tutkija Hannele Kuitunen.

Helppoa, kun sen osaa

Kun pistetään pataan vettä, ruisjauhoja, rautasulfaattia, pigmenttiä ja vernissaa, mitä siitä tulee?
Punamultaa.
Tästä nähtiin näyte Uittoyhdistyksen talon pihalla viime viikonloppuna taidesuunnistuksessa (21.-22.4.2012). Höyry vaan nousi tynnyristä, kun yksi ja toinen noita sekoitti seosta. Valmis maali kaadettiin kanistereihin, jotka myytiin edulliseen hintaan.

Taidesuunnistuspäivää valmistelemassa

Jälleen olimme valmistelemassa Taidesuunnistuspäivää pienellä porukalla.

Loimme lunta pihamaalta, jotta siellä olisi paremmin tilaa olla, laitoimme kyltit valmiiksi telineisiin ja mietimme, missä olisi hyvä paikka keittää punamultaa. Paikalla kävi myös Radio Moreenin ja YLE Tampereen toimittajat kyselemässä, mitä me siellä teemme ja mitä on luvassa viikonlopulle.

Taidesuunnistuspäivää suunnittelemassa

Tapasimme keskiviikkona 21.3. Uittoyhdistyksen talolla pienellä porukalla ja suunnittelimme Taidesuunnistusviikonloppua 21. - 22.4.2012. Luvassa on neuvoja julkisivujen korjaajille, työpajoja, ehkä punamullan keittoa...

Talon katossa oleva tilapäinen pressu ei ole vielä vuotanut, katsotaan miten käy kevään edetessä.

Teksti ja kuva Irma Rantonen

Pages

Subscribe to RSS - Korjauskeskus