Heinäkuussa päästiin maalauspuuhiin

Heinäkuussa Uittoyhdistyksen talolla päästiin maalauspuuhiin

Kesän aikana vanhaa ulkomaalia on kärsivällisesti poistettu käsityökaluin.  Eteläsivulla maalipinta olikin auringon aiheuttaman eroosion vuoksi helpommin irrotettavissa, mutta muilla seinillä vanha maalikerros istui osittain hyvin tiukasti. Enimpiä rosoja hiottiin, mutta ymmärrettävästi vanhaa maalipintaa ei voitu kokonaan poistaa. Rakennuksen ulkovuoraus on kuitenkin pääosin vielä erinomaisessa kunnossa, vaurioita on vain vähän, eikä koneellinen maalinpoisto tai puupintaan hiominen ole tarpeellista tai kannattavaa.

Mekaanisen maalinpoiston jälkeen pinta harjattiin, ja käsiteltiin homeenkestoaineella. Homeenkestokäsittelyn jälkeen pinta vielä harjattiin. Seuraavana päivänä päästiinkin sitten jo pohjamaalaukseen.

Talon ulkomaaliksi valittiin Virtasen maalitehtaan 4 öljyn laatumaali, sävynä kartanonkeltainen. Pohjamaalaus suoritetaan noin 30 % ohennetulla maalilla, valmistajan ohjeiden mukaisesti. Koostumukseltaan maali on selkeästi paksumpaa kuin monet muut perinteiset öljymaalit, tämä helpottaakin osin maalausurakkaa, sillä käytettävä maali ei vaadi yhtä voimakasta hiertämistä.

Tavallinen maalausjärjestys olisi ylhäältä alas seinäpinnoittain, mutta telineitä odotellessa pohjamaalausta aloitettiin jo maan tasalta. Talkoolaiseksi IKATAsta tullut Irja sai kunnian aloittaa rakennuksen maalauksen keskimmäisen kuistin seinästä.

Ensimmäisen viikon aikana talkoolaiset Marja ja Irja saivatkin ison osan pihan puoleisesta julkisivusta pohjamaalattua. Edessä onkin iso urakka, mutta ehdottomasti vaivan arvoinen. Rakennuksessa tehty työ kohentaa pihapiiriä merkittävästi, ja ohikulkijatkin tulevat varmasti huomaamaan talon piristyneen ulkonäön.

Heinäkuussa talolle saatiin myös lisää työvoimaa. Rakennuskonservaattori Pauliina puurtaa ulkovuorauksen ja ikkunoiden parissa. Talon esittelijänä aloitti rakennuskonservaattori, insinööriopiskelija Minna-Riikka.

Teksti ja kuvat Minna-Riikka Tuohiniitty

Lajittelu: