Rakennuskulttuurin keskuksia

Suomessa, etenkin rannikolla, on useita keskuksia, joista saa tietoa rakennuskulttuurin vaalimiseen ja korjausrakentamiseen. Keskusten toiminta on paikallista, mutta monet ovat laittaneet paljon tietoja myös nettiin. Keskukset ovat oivallisia kotimaan matkailun tutustumiskohteita.

Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu LASTU on vuonna 1993 perustettu, yhdistyksen ylläpitämä taidekoulu ja rakennusalan toimintakeskus Lapinlahdella, Pohjois-Savossa.
 
Säätiö toimii Itä-Uudellamaalla kulttuuri- ja rakennushistoriallisesti arvokkaiden rakennusten ja ympäristökokonaisuuksien säilyttämiseksi, kohentamiseksi sekä rakennus- ja miljöösuojelun edistämiseksi.

Curatio Turunmaan korjausrakentamisyhdistys r.y.
on kaksikielinen, aatteellinen yhdistys, joka on perustettu vaalimaan rakennusperinnettämme Turunmaalla ja lähikunnissa. Björkfeldtin talosta, osoitteesta Malminkatu 6,  21600 Parainen, löytyy toimisto, neuvontaa, käsikirjasto ja korjausrakentamiskioski.

Katso juttu tutustumiskäynnistä Curatioon

Etelä-Savon rakennusperintöyhdistys
Toimipiste sijaitsee Haukiveden äärellä Rantasalmella osoitteessa Kylätie 56. Keskuksen yhteydessä toimii 'VANAHOO OSSOO' -VARAOSAPANKKI.

Vanhan Rauman Tammela
sijaitsee Tammelan talossa, keskellä Vanhaa Raumaa, osoitteessa Eteläpitkäkatu 17. Tammelassa esitellään havainnollisesti Vanhan Rauman puurakennuksiin soveltuvia korjaustekniikoita ja UNESCOn maailmanperintöä. Talossa toimii myös rakennusosien varaosapankki.

Korjausrakentamiskeskus Vaso
Korjausrakentamiskeskus Vaso on perustettu kehittämään ja ylläpitämään Uuskaupunkilaista korjausrakentamista ja säilyttämään laajaa ja hyvin säilynyttä puutalorakennuskantaa. Vason toimipiste löytyy osoitteesta: Pakkahuoneenranta 1, Uusikaupunki.

Pohjois-Pohjanmaan korjausrakentamiskeskus eli PORA
toimii Pohjois-Pohjanmaan museon tiloissa Ainolan puistossa. Sisäänkäynti on museon kellarikerroksen kaupungin puoleisesta päädystä.

Rakennuskulttuuritalo Toivo ja Korsmanin talo
Porin V kaupunginosassa, Varvinkatu 19,  sijaitsee  Satakunnan Museon hallinnassa oleva tontti, jossa on neljä ennen vuotta 1907 rakennettua asuinrakennusta ja ulkorakennus. Vuonna 1995 kahteen rakennuksista perustettiin museon korjausrakentamiskeskus  Rakennuskulttuuritalo Toivo. Alkuvuodesta 1999 valmistui Korsmanin taloon vuoden 1951 asuun kunnostettu porilaiskoti yleisö- ja opetuskäyttöön. Toimintaa ylläpitää Porin kaupunki.

Stundars Mustasaaressa
on suuri museo ja elävä kulttuurikeskus osoitteessa Stundarsvägen 5, Korsholm. Museoalueella sijaitsee kuutisenkymmentä rakennusta, mm maalaiskauppa, koulu, talonpoikaistalo ja käsityöläistupia. Hemmerin talossa järjestetään taidenäyttelyitä ja kulttuuritapahtumia. Stundarsissa löytyy myös taidetyöpajoja, kirjapainomuseo, kauppa, kahvila sekä ravintola.

Säästävän korjausrakentamisen tietokeskus (Säästva Renoveerimise Infokeskus)
Säästävän korjausrakentamisen tietokeskus on paikka, mistä saa neuvoja, kuinka uudistaa vanha rakennus mahdollisimman eheästi, tyyli- ja materiaaliuskollisesti. Keskus avattiin Tallinnassa vuonna 2001 osoitteessa Väike-Patarei 5.