Videot

Tahmelan Huvila Pyhäjärveltä käsin
Äiti ja lapsi Tahmelan Huvilan tapahtumassa
Tahmelan Huvilan tapahtumayleisöä ja esiintyjä

PIIRUMINUUTTI

Piiruminuutti on YouTubessa, Facebookissa ja Instagramissa julkaistava Piirun oma lyhytvideosarja, jossa esitellään minuutin mittaisissa pätkissä Rakennuskulttuurikeskus Piirulla nähtävillä olevia huoneita, niiden rakennusratkaisuja, perinnerakentamisen toimintatekniikoita ja muita läheisesti Piiruun, perinnerakentamiseen ja vanhojen talojen kunnostukseen liittyviä asioita.

Katso Piiruminuutin kaikki jaksot YouTubessa viralliselta soittolistalta: https://www.youtube.com/playlist?list=PL7puXlfkw3qhMvMoBw4RI8r0Qw1thtMEA

Piirun omat kanavat YouTubessa, Facebookissa ja Instagramissa:
https://www.youtube.com/channel/UClzEJ4MKtThjyN-0iRPdqew
https://www.facebook.com/Piiru.fi
https://www.instagram.com/rakennuskulttuurikeskus_piiru/

Luento: Käytännön kokemusta hirsitalon siirtämisestä 21.3.2024 klo 18
Hanna-Leena Laszka kertoo omista kokemuksistaaan hirsitalon siirtämisestä. Mitä käytännön tietoa projektista on saatu?

Pinkopahvien asennus osa 1: Taustatietoa
Mari Savolainen ja Pertti Pulkki kertovat mm. pinkopahvin asennuksen tekniikasta, työjärjestyksestä, hyödystä ja taloudellisuudesta havainnollisella tavalla sekä mihin ratkaisuihin sisäseinien päällystyksen suhteen on nimenomaan tässä Piirun talossa päädytty. Tällä videolla lokakuulta 2016 pinkopahvitetaan talon alakerran keskihuoneitten pihan puoleista huonetta.

Vanhan talon tapetointi osa 7: Vuodan asetuksen työjärjestys
Ritva Ruponen kertoo mm. selkeästi vuodan seinään asetuksen työjärjestyksestä.
Tällä syyskuussa 2016 kuvatulla videolla tapetoidaan hänen johdollaan ja opastamanaan talon yläkerran itäkamaria.

Yläkerran itäkamari ja yleistä
Pertti Pulkki kertoo yläkerran itäkamarille eli pitkäaikaisen työnjohtaja Raution ”vieraskamarille” tehdyistä töistä. Vuoden 2016 videoita verrataan vuoden 2013 videoihin, ja tällä välillä tehtyä työtä käydään läpi valokuvin.
Samalla käydään läpi myös koko yläkerran tulevaisuuden käyttösuunnitelma sekä koko yläkerralle ja talollekin tehtyjä asioita, kuten yläkerran lämpöeristysratkaisut, ullakoiden ”posket” ja niihin pääsy sekä ilmanvaihto ja tuuletus.
Tässä huoneessa ollaan paljon myös videon kuvausajankohtana videosarjassa ”Vanhan talon tapetointi”.
Historiallisena, jännittävänä yksityiskohtana voidaan kertoa, että yläkerta oli yllättävän vähäisesti lämpöeristetty ylhäältä, eli ei ihme, jos uppotukeista tehtyjä polttopuita kului!

Puu ei palaa Pispalaan – Aamulehti 16.6.1978
Erkki Rautio (1911-1995) muutti virallisesti asumaan Pispalan Uittoyhdistyksen talolle vuonna 1944 ja asui siellä elämänsä viimeisiä vuosia lukuun ottamatta sen jälkeen kuolemaansa saakka. Todennäköisesti hän on kuitenkin asunut ja työskennellyt siellä jo ennen vuotta 1944.
Näin ollen Erkki Raution jäämistöstä on todennettavissa koko Pispalan uittojen historia uittotunnelien osalta. Tässä Aamulehden jutussa Rautio kertoo Pispalan uittotunnelien historiasta Pispalan kirkon paloineen ja harmittelee nippu-uittotunnelin käyttämättömyyttä kuorma-autojen hydrauliikan nopean kehityksen vuoksi.

17 Erkin päivä
Pekka ja Eila Wilen kertovat vuosien 2013 ja 2015 tallenteilla jokakeväisestä lupsakasta Erkki Raution juhlasta, ”Erkin päivästä”, jossa Rautio tarjosi ystäville ja kylänmiehille perunasoppaa ja muita antimia. Tallenteissa esiintyvät myös Mårten Sjöblom, Mikko Mäkitalo ja Marianna Laiho.
Myös Veikko Heikkilä, Antti Kotisaari ja Marja Alatalo muistelevat lämmöllä Erkin päivää.
12.8.2014 järjestetyssä tilaisuudessa olivat läsnä myös Jorma Alatalo, Ari Kuusisto, Risto Kuusisto, Olli Lehto, Veli-Matti Kumpulainen, Mårten Sjöblom, keskustelun vetäjä Marianna Laiho, Irma Rantonen, sekä tallentajat Juuso Kainulainen ja Mikko Mäkitalo.

Piirun maalikoealat – 5-vuotisseuranta 2018
Tampereen rakennuskulttuurikeskus Piiru muodosti Pispalan Uittoyhdistyksen talon kunnostuksen yhteydessä vuonna 2013 talon eteläseinälle perinnemaalikoealat. Arkkitehti Antti Nyman tarkastelee maalien käyttäytymistä koealojen 5-vuotisseurannassa 2018 ja samalla valaisee yleisesti aihepiiriä. Videota on päivitetty huhtikuussa 2019 muutamien kohtien osalta mm. täsmentämällä käsitteitä.

Piirun maalikoealojen perustaminen 2013 (eli ”Uittista maalataan 4”)
Syyskuun 5. päivänä 2013 Uittoyhdistyksen talo on jo miltei maalattu. Viimeisenä maalataan eteläpuolelle eri maalien koekenttiä samalla värillä.

Lattianteko alkaa – Syksy 2014
Uittoyhdistyksen talolla käynnistyi loppusyksystä 2014 lattianteko. Pertti Pulkki kertoo mm. mitä kaikkia alustavia töitä on tehty. Läpi käydään myös rossipohjan rakenne, rakenneratkaisuja ennen ja nyt, rakenteen tuulettuminen ja uudet ilmareiät, yhtenäisen sokkelin ongelmat sekä rossipohjaan tuotavat lisätuet.

Taidesuunnistusta Uittiksella 2013
Viikonloppuna 20.-21.2013 Pispalan Uittoyhdistyksen talo toimi yhtenä Taidesuunnistustapahtuman kohteena. Lapsille oli järjestetty puujalka- ja keppihevostyöpaja, ja aikuisilla oli mahdollisuus tutustua punamultamaalin keittoon, ikkunoiden korjaukseen, ikkunakitin tekoon ja maalien tunnistamiseen.

Pispalalaisia perinnekasveja
Pispalan Uittoyhdistyksen talon pihamaan kasvillisuutta tutkittiin 11.6.2013 perinnekasvitalkoissa. Asiantuntijana toimi Ritva Pietarinen Ahlmanin koulun Pirkanmaan Perinnepiha-projektista.

Harjannostajaiset: Jätkänkukan tekeminen
Pirkka-Hämeen Jätkäperinne ry esittää työnäytöksessä, miten ”jätkänkukka” tehdään. Jätkänkukkia tarvittiin uitossa ”naruiksi” tukkilauttoja yhdessä pitävien puomien kiinnittämiseen. Jätkänkukkakäsittelyn jälkeen nuori kuusi oli notkeaa kuin naru.

Uittiksen pihatöitä 2013
Uittoyhdistyksen talolle saapui lokakuun lopulla pihatöihin kaivinkone.

Ulkomaalauksen päätöstöitä 2013
Uittoyhdistyksen talo on viimein saatu maalattua kokonaan.

Kaunis kattokuvio
Uittoyhdistyksen talon ensimmäisen kerroksen sisäkatosta paljastui vanha, kaunis, maalattu kattokuviointi.

Koskentien kerrostalojen korjaus osa 1
Esa Niva asunto-osakeyhtiö Koskentie Oy:stä kertoo, millaisia korjauksia oy:n kerrostaloissa on tehty. Luento kuului osana Tampereen rakennuskulttuurin keskuksen järjestämään ”Energiaa säästäen – laadusta tinkimättä” -luentoiltaan Tampereen Sampolassa.

Kolmiorimahuopakaton teko
Tällä videolla käydään Harri Metsälän opastamana vaihe vaiheelta läpi kolmiorimahuopakaton teko.

Ikkunankorjausvideo
Rakennuskonservaattori Laura Salli opastaa puupokaisen ikkunan kunnostuksessa pohjatöistä pintakäsittelyyn. Korjauksen kohteena Rakennuskulttuuritalo Toivon ikkunat.

Ikkkunan kunnostus ja maalaus
Jouni Uunila / Uulatuote Oy kertoo mm., milloin ikkunalle riittää huoltomaalaus ja milloin perusteellisempi käsittely on tarpeellinen. Jouni esittelee myös työvälineitä.

 

KÄSIKIRJASTO

 

+358 50 461 0106

info@piiru.fi